J.V. Emäntä

Nimi J.V. Emäntä Syntyi 04.09.2013, 3 v.
Sukupuoli Tamma Omistaja VRL-01436
Rotu Suomenhevonen Kasvattaja Teuvo Savimaa
Väri Tummanrautias Painotus Ravit
Säkä 152 cm Statistiikka 3:0-0-1-0
Rek. nro - Ennätys | vs 39,2 ke | 50€
Luonne


Hamppuharjainen Manta on täpäkkäluontoinen ja itsestään varma suomenhevostamma, joten kieltämättä nimi sopii tälle hevoselle kuin nenä naamaan. Manta on rehellinen ja suora tamma, eli se kyllä ilmoittaa aina kiertelemättä mikäli jokin ei sitä kiinnosta tai miellytä, jälkimmäistä yleensä hampaillaan tai maata tömistämällä. Ilkeä ei Manta ole, mutta paljoa se ei asioita kaunistelekaan.

Hoitaessa Manta pistää varsinkin nuoremmat harjaajat ruotuun: jos sen ympärillä pyörii laumoittain varhaisteinejä kikattamassa ja käkättämässä, heittäytyy suomiputte kärttyisäksi ja tehokkaasti karkoittaa ylimääräiset hoitajat kellertävillä hampaillaan. Myöskin liian kevyestä harjausotteesta, kylmistä kuolaimista, mahavyön kiristämisestä jne. Manta osaa kertoa mielipiteensä, jolloin on vain pidettävä oma päänsä ja hermostumatta tai vähintäänkin säikkymättä viedä vain suoritus loppuun. Kun Manta nimittäin huomaa ettei ihminen tuon pelottelusta ja huomauttelusta muuta tapojaan, ei se fiksuna hevosena jää hakkaamaan päätään mäntyyn vaan tyytyy vain kyräilemään ja huiskimaan ärtyneenä hännällään.

Kärrytellessä Manta on tasatahtinen mutta sitäkin huimemman kestävyyden omaava juoksija. Mikäli se pääsee heti alussa kärjen tuntumaan, pysyy se lyhyillä ja keskipitkilläkin matkoilla sijallaan maalilinjalle saakka. Manta on muutenkin mukava ajaa, sillä se käyttää omaa moottoriaan eikä tammaa tarvitse paljoa eteen ajaa. Uusia kuskeja se saattaa ensimetreillä testata hieman jupertamalla ja kieltäytymällä lähtemästä pihasta, mutta napakkuudella sen saa helpostikin uskomaan että parempi vain jatkaa matkaa.

Sukuselvitys

isä

Jyhky-Ukko
tprt, 161 cm

ii.

Jyhky
prt, 165 cm

iii.

E.I. Jörö

iie.

Jumalallinen

ie.

Akka-Maaria
prt, 160 cm

iei.

Mustakorva

iee.

Eukon Ihmetys

emä

 Viksu-Piika
vrt, 150 cm

ei.

 S.P. Tonawa
prt, 156 cm

eii.

Suuri Suunnitelma

eie.

 Pikkeliina

ee.

Piian Lykky
rn, 149 cm

eei.

Ristiinveto

eee.

Rimpula
Jyhky-Ukko on tummanpunarautias piirtopäinen ori, joka juoksi lyhyehkön uran lyhyillä matkoilla. Ennätykseltään se on 30,1aly, mikä on ainakin omistajiensa mielestä tarpeeksi hyvä työsukuiselle hevoselle. Jyhky-Ukon varsoista osa onkin menestynyt kohtalaisesti raviradoilla, osa taasen on toiminut hyvinä harrastehevosina. Tempperamentiltaan Jyhky-Ukko onkin varsin tasainen ja rauhallinen, ja se on ollutkin hyvä tasaamaan hieman kipakampien tammojen luonteenpiirteitä varsoissaan.
Jyhky ei ollut pienenäkään mikään kukkakeppi, ja aikuistuttuaan orista tulikin varsin massiivinen ja leveä, vahva työhevonen. Se jaksaa vetää raskasta kuormaa vielä sittenkin mun muut ovat jo väsyneet, eikä menohaluisesta orista tunnu virta loppuvan vaikka kuinka syvässä lumessa se reki olisi vedettävä.
Akka-Maaria on hyvästä ravisuvusta, mutta se ehti juoksemaan vain muutaman kauden ennen kuin hankkari iski ja pakkosiirsi tamman harrastehevoseksi. Akka-Maarian ennätys on 30,4aly, ja uudelleenkoulutuksen jälkeen se kisasi kevyesti helpoissa kouluratsastusluokissa. Tamma on tähän mennessä jättänyt jo yhteensä kolme varsaa, joista kaikki ovat emänsä hukkaamalla raviuralla.
Viksu-Piika on sirorakenteinen, liinaharjainen tamma lennokkailla askelilla. Tamman ennätys on 28,7ly, vaikkakin tarhasta karatessaan siitä irtoaa varmasti vieläkin hienompaa aikaa... Piika ei olekaan nimittäin mikään tylsä tapaus, sillä se on kova aituri ja suomalaisella sisulla jyrää vahvastakin sähkölangasta läpi jos vain niin tahtoo. Tamma on muutenkin varsinainen pelleilijä luonteeltaan, juuri sellainen hevonen jonka kanssa tarvitsee pitkää pinnaa ja hyvää huumoria.
S.P. Tonawa komeilee herasilmillään sekä upeilla, aaltoilevilla liinakkojouhillaan. Ori ei ole upea ainoastaan ulkonäöltään (Kantakirjattiin I-palkinnolla!), vaan sen askel tunnetaan pituudestaan ja tiedetäänpä Tonawan olevan tallin herrasmieskin. Se ei ole hurja eikä hankala vaikka toki osaakin esiintyä edukseen, ja ennätyksenäkin tällä vielä uraansa jatkavalla orilla on 28,8aly. Tonawa tulee varmasti juoksemaan vielä parempiakin aikoja, ja tästä on varmasti tulossa useampia kuin muutamia varsoja.
Piian Lykky on reipas ja vauhdikas ruunikko, jonka mielestä ihmiset ovat aina liian hitaita — tämän mielipiteen me kaksijalkaiset tunnemme yleensä hätäilynä ja paikallaan härräämisenä. Välillä Lykky on liiankin hätäinen ja rikkoo laukalle mikäli kuski ei reagoi tarpeeksi nopeasti ohjien päässä tuntuvaan muutokseen. Ennätys tammalla on 29,3ly.

Jälkeläiset

Manta ei ole vielä jalostuskäytössä.

Kuulumisia


Näyttelytulokset

-

Kisatulokset

VRER


3-v kausi
30.12.13, Noth Stable, tas. ajo 3v- suomenhevoset 2100m, 7. — 39,2 ke
26.12.13, HäRa, 3-vuotiaat kylmäveriset 2000m tas. ajo, 8. — 40,6 ke
15.12.13, koelähtö, starttaamattomat kylmäveriset, 3. — 48,2 ake 50 v€


Ulkoasu © 2011 Mayflower layouts, muokkaus ja kuvat © Latu, tietolaatikon paperitausta © ftourini
Tämä on virtuaalihevonen, this is a sim-game horse.