PP-MVASimpsakka

Nimi Simpsakka Syntyi 14.11.12, 6 v
Sukupuoli Tamma Omistaja VRL-01436, Latun Talli
Rotu Suomenhevonen Kasvattaja Eero Mäkisärkkä 
Väri Punarautias Painotus Ravuri
Säkä 162 cm Ennätys / vs 30,4 ly / 4 550 v€
Rek. nro VH13-018-0529 Statistiikka 12:2-2-1-0


PP-MVA myönnetty 31.12.13

Hieman taustatietoa

Koskaan en ole ollut erityisen sidoksissa ravimaailmaan, vaan oikeastaan koko hevosurani aikana olen pyörinyt vain ratsupiireissä. Minua kyllä kovasti kiinnosti tutustua ravureidenkin maailmaan, ja lopulta onnellisesti pääsin pienelle ravitallille avustamaan. Ihastuin hommaan entistäkin enemmän ja aloin pyörittelemään mielessäni ravurin hankintaa — se voisi olla hyvinkin Latun Tallin nimissä, mutta sovimme jo ennen hevosen hankkimista Elisan kanssa että hankkeeni tulisi asumaan hänen pienelle ravitallilleen ammattilaisten käsiin.

Puskaradiosta kuulin että muuan paikallinen ravimies on lopettelemassa hommiaan huonon selän vuoksi, ja hänen kaikki ravurinsa ovat myynnissä. Kiinnostuin luonnollisesti heti, eikä tarvinnut kissaakaan sanoa kun olin jo tallilla katselemassa hevosia. Kertoessani etten oikeastaan paljoa ravihommista tiennyt ja hevonen olisi lähinnä muiden käsittelyssä, kunhan vain juoksee ratsutallini nimissä, ukko hymyili ja viittoi takaisin talliin. "Siinä tapauksessa mie siulle näytän kyllä Simpun."

Karsinasta kurkkasi nätti punarautias tamma hauskalla kuonoläsillä, korvat uteliaasti hörössä ja mitä kauneimmilla silmillä varustettuna. Sain jopa itse tammaa kokeilla ajaa, Simppu sai kunnian olla ensimmäinen ravuri jonka ohjissa olen koskaan ollut — sillä luonteella varustettuna se todellakin oli paras mahdollinen tutustuttaja ravien maailmaan, ja kaupat tuli tehtyä.

Luonne

Simppu on sellainen tamma että sitä on ihan pakko vain rakastaa. Se on luonteeltaan kiltti ja ystävällinen, rauhallinen varustaa ja turvallinen ajaa, eli jos olonsa tuntee yhtäkään epävarmaksi niin Simppu on oiva hevosterapeutti. Tuttua ja mukavaksi koettua ihmistä Simppu tulee tarhan portille vastaan, ja seuraisi vaikka ilman naruakin sisälle. Se antaa harjata mistä vain mutkuilematta, ja tammapäivinäänkin se tyytyy vain huiskimaan hännällään kärttyisästi takaa harjatessa. Varusteet Simppu antaa ongelmitta pukea päälleen, vaikkakin kylmiä kuolaimia se ymmärrettävästi voi väistellä. Mitään pahoja, perinteisiä tapoja tammalla ei kuitenkaan ole, se ei siis pullistele, steppaa tai kuovi lainkaan  — jos Simppu jotakin käytävällä temuaa, on jokin selvästi huonosti ja syytä tarkastaa.

Aisojen välissä Simppu on yleensä varsin rauhallinen, eikä se turhaan hötkyä menemään tai näe mörköjä. Tamma lähtee hyvin yksinkin pois pihasta, ei se toisaalta myöskään kuumu jos muita hevosia tulee lenkille mukaan. Simppu ei kiihdytä ilman erillistä pyyntöä eikä ole vielä koskaan lähtenyt käsistä ajaessa, vaikka välillä se saattaa varsin hurjankin tuntuisesti painaa menemään suokkimaisella jyrryytyksellään, varsinkin kisatilanteessa. Kisapaikalla Simppu on muutenkin vähän tavallista virkumpi, vaikkei onneksi mikään hyrrä olekaan. Se vain valppaana katselee ympärilleen ja ehkä hirnuu tervehdyksiään muille hevosille, askelkin tuntuu tammalla ainakin kolme kertaa keveämmältä kisoissa kuin arkisesti treenatessa. Hieman täytyy Simppua silti kannustaa juoksemaan, sillä vaikka se kovaa osaakin tahtoessaan painaa niin mieluiten tamma varmasti lömpsyttäisi ihan siihen tahtiin kuin itse tahtoisi. On siis myöskin hyvin paljon kuskista kiinni että miten juoksu sujuu, jos kärryillä vain istuu ja luottaa siihen että kyllä Simppu itse osaa vauhtinsa määrittää niin metsään mennään.

Sukuselvitys

isä

I.S. Wihtori
prt, 164 cm

ii.

Ikiliikkujan Poika
prt, 155 cm

iii.

E.M. Ikiliikkuja

iie.

Nättipäivä

ie.

E.L. Siskotar
vrt, 164 cm

iei.

Elämän Ihme

iee.

 Lunnitar

emä

 Tsäpäkkä
prt, 161 cm

ei.

 A.V. Höpsöttelijä
rn, 162 cm

eii.

Aavistuksen Tunne

eie.

 Viekkaus Vei

ee.

Kipakka
vrt, 159 cm

eei.

Hilpeä Pedro

eee.

Tahtokysymys
I.S. Wihtori on lyhyillä matkoilla kisannut punarautias, suurimerkkinen ori — mahdollisesti sabinokirjava.  Wihtori kisasi suhteellisen lyhyen ajan aloittaen nelivuotiaana ja siirtyen pois radoilta jo 7-vuotiaana. Ennätyksenä orilla on kuitenkin hieno  aly 22.8,5 ja rahasijoja se keräsi huomattavasti enemmän kuin oli sijoittumatta, joten tämä hevonen on niinsanotusti kannuksensa ansainnut.
Tsäpäkkä on kaunis piirtopäinen tamma, joka kisasi sekin lyhyillä matkoilla, ennätyksenään aly 24.0,2. Nimestään huolimatta tamma on luonteeltaan hyvin herttainen ja sosiaalinen, ja se on myöskin osoittautunut todella hyväksi emätammaksi: jokainen varsa, joista Simpsakka on kolmas, on syntynyt terveenä ja emän hellässä huomassa.
Ikiliikkujan Poika ei ole koolla pilattu, mutta vauhtia orista silti löytyy toisillekin jaettavaksi niin radalla kuin arkipäivän tilanteissakin.  Sitä harvoin näkee rauhallisesti paikoillaan, ja radalle päästessään oria ei pidättele suorastaan mikään. Mikäli penkillä istuu kuski joka uskaltaa antaa orin mennä, niin se näkyy myöskin tuloksissa — tällä hetkellä Ikiliikkujan Pojan paras juoksu on keskipitkältä matkalta ake 27.8,3.
E.L. Siskotar juoksi aivan mukiinmenevän uran lyhyillä matkoilla, ennätys aly 28.14,3. Kaunis liinaharja joutui kuitenkin jättämään uransa kesken hankosidevamman vuoksi, ja onkin nyt opetellut puskaratsun leppoisaan työhön varsanteon ohessa. Ennen vammautumistaan Siskotar myöskin kantakirjattiin III-palkinnolla.
A.V. Höpsöttelijä oli kaunisrakenteinen, muhkeajouhinen ruunikko ori, joka hienon uransa ohella (aly 22.6,2!) pääsi myöskin kantakirjaan I-palkinnon siivittämänä. Sukkajalkainen ori ehti jättää useita jälkeläisiä monen kauden ajan ennen kuin kuoli suolenkiertymä-ähkyyn 17-vuotiaana.
Kipakka ei ollut tulinen hevonen vaikka nimi niin antaisikin ymmärtää, mutta omaa tahtoaan se osasi näyttää pelottelemalla hieman uusia hoitajia ja testaamalla mitä kuski tekisikään jos sitä vaikka lähtisikin peruuttamaan ojaa kohden... Kipakka sai kerättyä jokseenkin hilpeän maineen varsinkin jälkimmäisillä tempauksillaan, joista se jäi varmasti paremmin mieleen kuin juoksuistaan: tamma ei koskaan yltänyt aly 28.24,5 korkeammalle. Sen sijaan lahjaikkaiden oriiden kanssa Kipakan jälkeläisistä tuli aivan hyviä juoksijoita, ja kun tamma kuoli 24-vuotiaana, oli sille kertynyt jo kolme menestynyttä varsaa.

Jälkeläiset

02.12.13, o. Ihme-Atomi, i. Antikvarkki

Kuulumisia

26.08.2013

Nyt on alkanut Simpullakin meno vihdoinkin maistumaan! Voittoja on tullut kaksin kappalein ja rahasijojakin löytynyt, ja nytpä tamma teki aikamoiset temput ja paransi aikaansa huimasti 36,3aly — 33,5ke, olettekos moisesta uroteosta ennen kuulleet! Tosin puolitoista viikkoa sitten tehdyssä autolähetyksessä Simppu ei kyllä ihan kaikkeaan antanut vaikka oma uusi ennätys ja voittokin sieltä tuli, ohjastaja kertoi tamman olleen vähän nihkeä ravaamaan ja tuntui koko ajan siltä että vääntää laukalle milloin hyvänsä. Tänään taaskin oli meno ollut täysin erilaista Atomic-radalla, pohja oli ollut hyvä ja Simppu vireessä: ei siltä silti olisi uskonut näin mahtavaa suoritusta, hyvä Simppu!

21.04.2013

Simppu kävi 15. päivä juoksemassa koelähdössä, mutta hylkyhän se sieltä sitten tuli. Taidettiin vähän liian hätäiseen viedä tamma juoksemaan, vastahan se oli vaihtanut omistajaa ja edellisenä päivänä vaihtanut tallia ja sitten pitäisi jo lähteä radalle... Kuski kyllä sanoi ennen lähtöä että vähän epäilee mitenköhän homma onnistuu, mutta minä tyhmä kun en ravureista tajunnut niin mitään niin ajattelin että kyllä se nyt koelähdön suorittaa vaikka vähän jänskättelisikin. Simppu oli aivan outo koko päivän, hermostunut ja hieman varuillaan, eikä tuntunut lainkaan samalta hevoselta kuin siltä minkä ostin. Juoksuhaluja sillä ei ollut kuulemma yhtään, ja siltä meno kyllä kieltämättä näyttikin...

Toukokuun alussa on sitten uusi yritys, ehkäpä sitten onnistaisi. Simpun kanssa pitää nähtävästi edetä aikamoisen hitaasti.

14.04.2013

Tänään se on sitten varmaa — ostin ravurin, nyt on maailmankirjat kyllä sekaisin! Kävin allekirjoittamassa ostosopimuksen heti kun eläinlääkärin tarkastuksesta tuli puhtaat paperit, ja vaikka olenkin nyt 4000 v€  köyhempi niin kokemuksiltani olen kohta ökypohatan tasoa. Elisa on jo luvannut majoittaa hankkeeni, ja kuskinkin olen ehkä jo löytänyt mikäli hän vain tulee juttuun Simpun kanssa. Toisaalta ihmettelen jos ei tulisi, tamma on niin älyttömän ihana luonteeltaan, minunkinkaltainen n00b pystyi sillä ajamaan ilman huolen häivää pelkän valjakkoajotaustan avulla.

En varmaankaan itse tule paljoa konkreettisesti pyörimään Simpun elämässä mukana, sillä se asustaa sen verran kaukana Käpylammen Tallilla etten kamalan usein ehdi sinne matkaamaan. Simppu juoksee Latun Tallin nimissä, joten pidetään peukkuja pystyssä että menestystä tulee — tai josko ihan vain nöyrästi ensin vain toivottaisiin että tamma pääsisi koelähdöstä läpi hyväksytysti...

Näyttelytulokset

02.11.13, VRRK, muu kuva: ajokuva: tuom. Minna, KP [4]
01.11.13, VRRK, muu kuva: ajokuva: tuom. Anne, KP, EM [3]
26.08.13, Artsin Ravitalli, muu kuva: liikekuva ravureille: tuom. Aksu, KP [2]
16.07.13, Latun Talli, muu kuva: omassa ammatissaan: tuom. Kuroibaka, KP, EM [1]

[4] "Vauhdikas ravikuva. Yksityiskohtaiset varusteet. Hienosti saanut toteutettua höyryävä ja kuolaava ravuri. Hevonen on hyvi ntimmissä kunnossa kuten voittoisan ravurin kuuluukin."
[3] "EM tunnelmasta. Vauhdikas kuva, hevosen liike on vangittu hienoon liitovaiheeseen. Tummempi filtteri kuvan reunoilla tuo kuvaan hauskaa retro-tunnelmaan."
[2]
"Kiva vauhdikas ravikuva. Hevosella selvästä vauhdista huolimatta melko rento ilme. Rungon väritykseen jäin kaipaamaan hieman värien käyttöä lisää. Toimii hienosti kokonaisuutena."
[1] " EM:upeus. Vauhdikas ja yksityiskohtainen työ, jossa ei ole osa-aluetta, joka olisi jäänyt huomiotta. Hevonen on persoonallinen ja upean värinen ja se näyttää nauttivan työstään. Ihmiseen olisi saanut kiinnittää hieman enemmän huomiota ja hevonen on melko orimainen. Varusteiden väri sulautuu hevosen väriin välillä hieman pahankin näköisesti, mutta muuten värejä on käytetty taidokkaasti. Tausta ja onnistuminen liikeen saamiseksi kuvaan ovat yksi hienoimpia näkemiäni! "

VRER

6-v kausi
31.12.13, North Stable, tas. ajo 30,0-aikaiset ja hitaammat sh 2100m, 5/7 33,3ke xx
26.12.13, HäRa, tas. ajo 30,0-aikaiset ja hitaammat kv 2200m, 5/11 32,5ke 800 v€
08.12.13, RT Carbonara, ryhmäajo 2100m 1.30,0-1.32,0 aikaiset kv, 7/9 33,5 ake
28.09.13, Minnantila, tasoitusajo sh yli 1.30-aikaisille 2100m, 2/4 30,4 ly 1 000 v€
31.08.13, Burnout Stable, r-ajo, 30,0-aikaiset ja hitaammat kv 2200m, 10/12 32,2 aly

5-v kausi
26.08.13, Atomic Racers, tasoitusajo 30,0-aikaiset ja hitaammat kv 2200m, 1/10 33,50,1 ke
15.08.13, Burnout Stable, r-ajo, 30,0-aikaiset ja hitaammat kv, 1609 m, 1/10 36,3 aly
31.07.13, Maunolan ravitalli, t-ajo, 35,0-aikaiset ja hitaammat kv, 2100 m, 12/15 44,2ke xx
21.07.13, ryhmäajo 1600m, 30,0-aikaiset ja hitaammat kv, 5/11 100 v€
20.07.13, Maunolan ravitalli, t-ajo, 35,0-aikaiset ja hitaammat kv, 2100 m, 2/16 40,7ke
10.07.13, Maunolan ravitalli, t-ajo, 35,0-aikaiset ja hitaammat kv, 2100m, 14/16 39,1ke
01.05.13, Koelähtö, t-ajo, 2100m, 3/11 50v€ hyväksytty

Joitakin varusteitaUlkoasu © 2011 Mayflower layouts, muokkaus ja kuvat © Latu, tietolaatikon paperitausta © ftourini
Tämä on virtuaalihevonen, this is a sim-game horse.