Tila kulkee suvussa: sen rakennutti  Latun isoisoisä suurin piirtein 1930 ja silloin paikka oli vain kauemman kartanon torpparintupa. 80 vuodessa se muuttui pikkuhiljaa pientilaksi, sitten maatilaksi, pientalliksi, kävi läpi ratsastuskouluvaiheet ja muuttui yksityistalliksi. Paikan pitkistä ja vanhoista juurista kertoo moni yksityiskohta pihassa -katsoppa vaikka hoitajanaitan verannalla roikkuvia vanhoja länkiä. Monenkohan vuosikymmenen hevoset ovat niitä kantaneet?Latun Talli sijaitsee Itä-Suomessa, noin 10 km päässä lähimmästä kaupungista. Emme siis ole aivan keskellä ei-mitään, vaikka aika hukassa joudut silti olemaan jos meille vahingossa eksyt. Sivuteitä ja kyläraitteja löytyy vaikka muille jakaa, ja 50 hehtaarin maillemme mahtuu paljon polkuja niin metsiin, niityille kuin pellonreunoillekin. Peltoa meillä riittääkin, ja talvisin hevosemme syövätkin vain oman talon heiniä.
 
Tallipihaan kuuluu useita rakennuksia. Keltainen päätalo on tallinomistajien asuinsija, ja muut rakennukset ovat punaisia: hoitajien aitta, kaikki kolme tallia, maneesi sekä autopaja joka jää ylläolevassa kuvassa juuri oikean reunan taakse piiloon. Pajan eteen voi parkkeerata autonsa, sillä varsinaista parkkipaikkaa meillä ei ole ja pihapiirin autopaikka on Latun kaaraa varten.
 
Maneesi on syksyllä 2010 valmistunut, eli se vielä suorastaan huutaa uututtaan vaikka varsin yksinkertainen onkin: siellä ei ole parvea eikä kanttiinia, ja katsomotilaakin on varsin niukasti verrattuna muiden tallien vastaaviin. Se kuitenkin ajaa hyvin asiaansa ratsastuskoulun pikkumaneesina, ja itse olen siihen varsin tyytyväinen. Tallista onkin suhteellisen lyhyt matka maneesiin, vaikka halli siellä nurkan takana kyräileekin... Sen sijaan jos sadekuuro yllättää kentältä ollessa, niin täytyy rynnistää pihan läpi maneesiin -pitäisi tehdä portti maneesinkin puoleiseen kulmaan, siinä säästyy varmasti jo 100 metriä.

Suurin osa tarhoista ja kesäisin laitumista sijaitsee tallin takaisella peltoalueella: Joskus saatamme pystyttää aitauksia muuallekin jos tarve niin vaatii, mutta pääasiassa pyrimme pitämään hevoset suurin piirtein samoilla suunnilla. Vaihtelemme kuitenkin laumojen laidunpaikkoja kesäisin, jotta ruoho kuluisi tasaisesti ja sieltä mistä on kaluttu jo syötävä kasvusto pois, ehtisi kasvaa vielä lisää loppukesäksi. Suuri lampilaidun pyritään pitämään kuitenkin koko kesän käytössä, jotta jokainen lauma pääsisi nauttimaan viilentävästä vedestä laitumellaan vuorollaan.

Päätallia on hieman uusittu kesällä 2010: Karsinat ovat edelleen omatekemät ja vanerista, mutta ihan ammattilaisia pyysimme pistämään pystypalkit ja kalterit uusiksi. Talkoovoimin myöskin maalasimme kaikki puuosat valkoisiksi, ja saimme me jopa vanhat valkoiset tiiletkin putsattua: ne ovat siltä ajalta kun päätalli oli vielä navetta, eli ylimääräinen hatunnosto puhdistajatiimillemme.

Lähialueen kartta

Kartta suurenee klikkaamalla.

Tämä on virtuaalitalli

This is a sim-game stable.


Ulkoasu © M Layouts, muokkaus ja kuvat © Latu ellei toisin ole kuvan yhteydessä mainittu.
Tausta © Goodtextures

 Sivullla kävijöitä Web Counter 23.02.14 alkaen 
Web Counter