Menu


Lähialueen karttaTarhausryhmät.

Ryhmä I: Krista, Tipu, Haiku, Flora
Ryhmä II: Spessu, Emilia, Endi
Ryhmä III: Poju, Palle, Urpo
Ryhmä IIII: Kid, Allu


Tämä on virtuaalitalli | This is a sim-game stable

Maalaistalli

Tila kulkee suvussa: sen rakennutti isoisoisäni suurin piirtein 1930 ja silloin paikka oli vain kauemman kartanon torpparintupa. 80 vuodessa se muuttui pikkuhiljaa pientilaksi, sitten maatilaksi, pientalliksi, kävi läpi ratsastuskouluvaiheet ja muuttui yksityistalliksii.
 Paikan pitkistä ja vanhoista juurista kertoo moni yksityiskohta pihassa -katsoppa vaikka hoitajanaitan verannalla roikkuvia vanhoja länkiä. Monenkohan vuosikymmenen hevoset ovat niitä kantaneet?"

Latun Talli sijaitsee Itä-Suomessa, noin 10 km päässä lähimmästä kaupungista. Emme siis ole aivan keskellä ei-mitään, vaikka aika hukassa joudut silti olemaan jos meille vahingossa eksyt. Sivuteitä ja kyläraitteja löytyy vaikka muille jakaa, ja 50 hehtaarin maillemme mahtuu paljon polkuja niin metsiin, niityille kuin pellonreunoillekin. Peltoa meillä riittääkin, ja talvisin hevosemme syövätkin vain oman talon heiniä.

Tallipihaamme kuuluu useita rakennuksia. Keltainen päätalo on tallinomistajien asuinsija, ja muut rakennukset ovat punaisia: hoitajien aitta, kaikki kolme tallia, maneesi sekä autopaja joka jää ylläolevassa kuvassa juuri oikean reunan taakse piiloon. Pajan eteen voi parkkeerata autonsa, sillä varsinaista parkkipaikkaa meillä ei ole ja pihapiirin autopaikka on Latun kaaraa varten.
Maneesi on syksyllä 2010 valmistunut, eli se vielä suorastaan huutaa uututtaan vaikka varsin yksinkertainen onkin: siellä ei ole parvea eikä kanttiinia, ja katsomotilaakin on varsin niukasti verrattuna muiden tallien vastaaviin. Se kuitenkin ajaa hyvin asiaansa ratsastuskoulun pikkumaneesina, ja itse olen siihen varsin tyytyväinen. Tallista onkin suhteellisen lyhyt matka maneesiin, vaikka halli siellä nurkan takana kyräileekin... Sen sijaan jos sadekuuro yllättää kentältä ollessa, niin täytyy rynnistää pihan läpi maneesiin -pitäisi tehdä portti maneesinkin puoleiseen kulmaan, siinä säästyy varmasti jo 100 metriä.

Suurin osa tarhoista ja kesäisin laitumista sijaitsee tallin takaisella peltoalueella: Joskus saatamme pystyttää aitauksia muuallekin jos tarve niin vaatii, mutta pääasiassa pyrimme pitämään hevoset suurin piirtein samoilla suunnilla. Vaihtelemme kuitenkin laumojen laidunpaikkoja kesäisin, jotta ruoho kuluisi tasaisesti ja sieltä mistä on kaluttu jo syötävä kasvusto pois, ehtisi kasvaa vielä lisää loppukesäksi. Suuri lampilaidun pyritään pitämään kuitenkin koko kesän käytössä, jotta jokainen lauma pääsisi nauttimaan viilentävästä vedestä laitumellaan vuorollaan.

Päätallia on hieman uusittu kesällä 2010: Karsinat ovat edelleen omatekemät ja vanerista, mutta ihan ammattilaisia pyysimme pistämään pystypalkit ja kalterit uusiksi. Talkoovoimin myöskin maalasimme kaikki puuosat valkoisiksi, ja saimme me jopa vanhat valkoiset tiiletkin putsattua: ne ovat siltä ajalta kun päätalli oli vielä navetta, eli ylimääräinen hatunnosto puhdistajatiimillemme.

Kakkostalli on hieman vaatimattomampi, ja siinä ei ole esimerkiksi kaltereita lainkaan. Karsinat ovat samaan tapaan tehty vanerista kuin päätallissakin, mutta pakko se on myöntää että ehkä karsinoista tuli tehtyä vähän erikokoisia... Kakkostalli sijaitsee kentän vieressä, ja sen katonharjaa näkyykin ylläolevassa kuvassa.

Meillä on oma rantasauna noin kilometrin päässä talolta, ja sitä saavat käyttää hoitajat ja yksärinomistajat kunhan luvan kysyvät. Mikäli aiotte lämmittää saunaa tai grillata, niin kerrothan aina! Saunalla on ponttoonilaituri ja hiekkainen uimapohja, ja ranta on sen verran loiva että saa hevosia siinä uittaakin (kunhan vain vahtii etteivät tee kikkaroita järveen...). Saunalla on puomi, johon hevoset voi laittaa kiinni.

Tallin henkilöitä

Latu

Lue tarkempaa ja ajantasaista henkilöesittelyä
Työtehtäviä:
Tallin pystyssä pitäminen, (raha)papereiden pyörittely, hevosten hyvinvoinnin valvominen, kengittäminen, varsojen kouluttaminen, pitää välillä tunteja hoitajille.

Aivan heti tätä 26-vuotiasta miestä ei uskoisi tallin omistajaksi, ei varsinkaan kun katsoo hänen säheltävää menoaan ja neuroottisia tapojaan. Latu yrittää suorastaan hysteerisesti pitää kaikkea järjestyksessä ja paikallaan, mutta harhaileva luonteenlaatu tekee yritykset yleensä tyhjiksi: hyvin helposti hän jää omiin ajatuksiinsa, unohtaa mitä oli juuri tehnyt tai mitä menossa tekemään, ja siitähän sitten soppa syntyy. Kun karsinan ovet, tarhan portit ja sellaiset ovat jääneet tarpeeksi monta kertaa auki arvattavin seurauksin, on Latu kehittänyt itselleen suoranaisen neuroosin tarkastaa kaikki noin sataanviiteenkymmeneenkahteen kertaan. Hajamielinen, säheltävä ja neuroottinen eivät ole sellaisia sanoja joita usein -tai mieluusti- aina yhdistäisi tallinpitäjään.

Vastapainona huonoille puolilleen Latu on yleensä hyvin herkästi innostuva, empaattinen ja yksinkertaisesti hyvvä tyyppi. Vaikka päivä olisi kuinka surkea tahansa ja kaikki ketuttaisi, Latu ei koskaan pura fiiliksiään hoitajiin tai muihin tallilaisiin vaan antaa hymyn paistaa, vaikka sitten väkisin.  Hän lähtee myöskin helposti mukaan muiden ideoihin ja keksii mieluusti vaikka millaista tapahtumaa ja hullutusta aina perinteisistä ratsastuskisoista pukuratsastukseen ja peltolaukkoihin. Eläimistään Latu pitää niin hyvää huolta kuin vain kykenee säheltelynsä lomassa.

Tuuli-PilviLue tarkempaa ja ajantasaista henkilöesittelyä
Työtehtäviä: Yleiset tallityöt, hevosten liikuttaminen, varsojen kouluttaminen, oikeastaan kaikki talliin liittyvät hommat.

Tämä lyhyesti Tuuliksi kutsuttu 22-vuotias nuori nainen on oikea tallin  yleismies Juntunen, sellainen varsinainen yleistyökalu. Hän tekee mitä vain pyydetään, oikeastaan aina ei tarvitse pyytääkään, ja hyvin neiti hommansa hoitaakin, oli kyseessä sitten karsinoiden putsaaminen tai aitojen naulaaminen kasaan. Hän on energinen ja pirtsakka tapaus, joten pitkäkin työpäivä sujuu ahkerasti pakertaen ja aina vain uusia töitä etsien -välillä Tuulia saa ihan patistaa pitämään taukoa, kun hän ei malttaisi niin mitenkään jättää hommiaan kesken.

Kuten edellisestä tekstistä saattaakin päätellä, on Tuuli tosiaankin harvinaisen tarmokas ja reipashenkinen. Hän ei lannistu pienistä tai vähän suuremmistakaan vastoinkäymisistä vaan puskee kiroten vaikka läpi harmaan kiven, ja jos Tuuli on jonkun asian päättänyt tehdä niin hänhän myös sen tekee. Periksiantamattomasta luonteesta johtuen Tuuli osaa välillä olla myöskin varsinainen pässinpää, eikä hänen kanssaan kannata lähteä väittelemään; jos aurinko Tuulin mielestä kiertää maata, niin sehän myöskin kiertää, ei auta vastaanväittäminen tai selittelyt! Hän on myöskin hivenen suorasukainen, ja täysin tahtomattaan sekä tietämättään Tuuli saattaa loukata toisia suorilla sanoillaan. Tahallaan ei Tuuli kuitenkaan toisilleen pahaa tahdo aiheuttaa, hänen luonteenlaantunsa sattuu vain olemaan jokseenkin impulsiivinen.
Tuuli on Latulassa oppisopimuksella, ja hän on tallissa työskentelemässä ainakin jouluun 2013 saakka, toivon mukaan pidempäänkin.

Joonatan


Työtehtäviä:
Kaikenlainen yleinen homma, mihin ikinä mukaan pyydetäänkään, tallin nurkissa pyöriminen.

Tähän hätään ei Joonatanille keksinyt muuta titteliä kuin avustaja, vaikkakin todellisuudessa poika on lähinnä vain sellainen nurkissaluuhaaja. Hän asuu raviharrastajaperheineen muutaman kilometrin matkan päässä Latulassa, ja käy varsin usein siellä pyörimässä ihan vain vaihtelun vuoksi. Alkuun Joonatan kävi vain siskonsa mukana Latun Tallilla kun tuolla oli ratsastustunti, mutta ratsastuskoulutoiminnan lopetettua Joonatania jäikin edelleen ratsuhommatkin kiinnostamaan. Hän on erityisen innokas lännenratsastuksesta, ja Latu poikaa silloin tällöin lajiin perehdyttääkin. Joonatanin ehdoton suosikkihevonen on Light, ja hänen tavoitteenaan onkin olla joskus sen verran taitava ratsastaja että kyseisellä orilla pystyisi ratsastamaan.

Huhutaan myöskin että Joonatania houkuttelisi tallille (lännen)ratsastuksen lisäksi Tuuli, jonka seurassa poika tuntuu erityisen hyvin viihtyvän...

Luonteeltaan Joonatan on yleensäkin varsin mukava, mutta hän ei helposti lähesty uusia ihmisiä ja sen vuoksi onkin varmasti saanut jonkinasteisen tuppisuun leiman otsaansa. Joonatan viihtyy vallan hyvin omissa pienissä piireissään.
Ulkoasun koodaus © M Layouts | Muokkaus ja piirrokset © Latu